Brand bij zonnepanelen?

Deel dit artikel:

Hoe voorkom je brand bij zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een populaire vorm van hernieuwbare energie en worden steeds vaker geïnstalleerd op daken van huizen en bedrijven. Hoewel zonnepanelen veilig en betrouwbaar zijn, is er een risico op brand. Een brand bij zonnepanelen kan gevaarlijk zijn en grote schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke oorzaken van brand bij zonnepanelen en hoe deze kunnen worden voorkomen. In deze tekst zullen we de oorzaken van brand bij zonnepanelen bespreken.

Brandpreventie is een belangrijk onderdeel van elke zonnepaneleninstallatie en kan helpen om het risico op brand aanzienlijk te verminderen. Hieronder volgen enkele tips om brand te voorkomen bij zonnepaneleninstallaties:

Kies voor hoogwaardige materialen: Zorg ervoor dat alle materialen die worden gebruikt bij de installatie van de zonnepanelen van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de relevante veiligheidsnormen.

Kies voor professionele installatie: Laat de installatie van de zonnepanelen uitvoeren door een erkende en professionele installateur. Dit kan ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de relevante veiligheidsvoorschriften en de risico’s op brand aanzienlijk vermindert.

Onderhoud van de installatie: Zorg ervoor dat de zonnepaneleninstallatie wordt gemonitord en eventueel onderhouden door een professional. Dit kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen voordat er brand ontstaat.

Bescherming tegen oververhitting: Zonnepanelen kunnen oververhit raken als ze te dicht bij elkaar worden geplaatst, wat kan leiden tot brand. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de panelen om luchtcirculatie mogelijk te maken en oververhitting te voorkomen.

Beveiliging tegen blikseminslag: Installeer bliksembeveiliging op het dak om schade als gevolg van blikseminslag te voorkomen. Bij gebruik van micro omvormers zit dit al ingebouwd.

Gebruik van kwalitatief hoogwaardige bekabeling: Gebruik alleen kwalitatief hoogwaardige en gecertificeerde bekabeling bij de installatie van zonnepanelen om risico’s op brand en oververhitting te verminderen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u het risico op brand bij zonnepaneleninstallaties aanzienlijk verminderen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een snelle respons bij het detecteren van brand cruciaal is om schade te beperken. Zorg ervoor dat u altijd een brandblusser en brandalarm in de buurt van de zonnepaneleninstallatie hebt.

Waarom hoor ik zoveel verhalen over brand?

In de afgelopen jaren zijn er gevallen geweest van brand door zonnepanelen. Echter kwam dit vaak voor bij seriële systemen. Zie hiervoor onze andere blog over micro omvormers voor meer informatie.

Bij seriële systemen bevind alle spanning op het dak. Hierdoor is de kans op een brand aanzienlijk groter. Toch is de voornaamste reden dat de systemen indak worden geïnstalleerd waarbij er dakpannen worden weggehaald en het systemen in het dak bevestigd wordt. Dakpannen bieden vaak nog een bescherming maar als je deze bescherming weghaalt is de kans groter dat er een brand ontstaat.

Zolang uw installateur voldoet aan de bovengenoemde punten is er geen kans op brand. Bent u opzoek naar een kundige partij die zonnepanelen kunt installeren, dan is u bij Green Planet Energy aan het juiste adres. Vraag uw offerte vandaag aan en een van onze adviseurs neemt contact met u op.