Enphase micro-omvormers

Deel dit artikel:

Micro-omvormers zijn relatief nieuwe technologieën die worden gebruikt in zonne-energiesystemen. In tegenstelling tot traditionele string-omvormers, die meerdere zonnepanelen in serie schakelen en de gelijkstroom van het systeem naar wisselstroom omzetten, worden micro-omvormers direct onder elk zonnepaneel geïnstalleerd. Dit zorgt voor een aantal voordelen ten opzichte van traditionele omvormers, waaronder een hogere efficiëntie, een betere prestatie en betere monitoringmogelijkheden. In deze tekst gaan we dieper in op de voordelen van micro-omvormers en hoe ze werken in zonne-energiesystemen. Hiervoor gebruiken wij het Amerikaanse merk: Enphase.

Hoe werken micro omvormers?

Micro-omvormers werken anders dan traditionele string-omvormers in zonne-energiesystemen. Terwijl string-omvormers meerdere zonnepanelen in serie schakelen en de gelijkstroom van het systeem naar wisselstroom omzetten, worden micro-omvormers direct onder elk zonnepaneel geïnstalleerd en zetten de gelijkstroom van elk zonnepaneel afzonderlijk om naar wisselstroom.

Bij een systeem met micro-omvormers is er voor elk zonnepaneel een aparte omvormer. De omvormers zijn klein en compact en worden direct onder elk paneel bevestigd. Elk zonnepaneel produceert een gelijkstroom die door de micro-omvormer wordt omgezet naar een wisselstroom die gebruikt kan worden in het elektriciteitsnet. Doordat elk zonnepaneel een eigen micro-omvormer heeft, wordt de opbrengst van elk paneel afzonderlijk geoptimaliseerd.

Voordelen van micro-omvormers

Micro-omvormers hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele string-omvormers die worden gebruikt in zonne-energiesystemen. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen van micro-omvormers.

Hogere efficiëntie: Micro-omvormers zorgen voor een hogere efficiëntie van het zonne-energiesysteem. Dit komt doordat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt aangesloten op de micro-omvormer, waardoor de energie die wordt geproduceerd door elk zonnepaneel optimaal wordt benut. In traditionele string-omvormers kan de efficiëntie van het hele systeem worden beperkt door het paneel met de laagste energieopbrengst.

Betere prestaties: Micro-omvormers kunnen de prestaties van een zonne-energiesysteem verbeteren. Door de directe koppeling van elke micro-omvormer met elk zonnepaneel, kan de opbrengst van elk paneel afzonderlijk worden geoptimaliseerd. Dit betekent dat eventuele schaduwval op een enkel paneel de opbrengst van de andere panelen niet beïnvloedt.

Verbeterde monitoring: Micro-omvormers bieden betere monitoringmogelijkheden dan traditionele omvormers. Omdat elke micro-omvormer afzonderlijk wordt aangesloten, kan de prestatie van elk zonnepaneel individueel worden gevolgd en gemonitord. Dit maakt het eenvoudiger om eventuele problemen in het systeem te identificeren en op te lossen.

Eenvoudiger installatie: Micro-omvormers zijn eenvoudiger te installeren dan traditionele omvormers. Bij string-omvormers moeten de zonnepanelen in serie worden geschakeld en op de omvormer worden aangesloten, terwijl micro-omvormers direct onder elk zonnepaneel worden bevestigd.

Veiligheid: Micro-omvormers zijn over het algemeen veiliger dan traditionele omvormers. Doordat de micro-omvormers direct onder elk zonnepaneel worden geplaatst, wordt de spanning van het systeem sterk verminderd en worden eventuele veiligheidsrisico’s geminimaliseerd.

Al met al bieden micro-omvormers tal van voordelen ten opzichte van traditionele string-omvormers. De hogere efficiëntie, betere prestaties, verbeterde monitoringmogelijkheden, eenvoudiger installatie en hogere veiligheid maken micro-omvormers een aantrekkelijke optie voor zonne-energiesystemen.