Salderen in de schijnwerpers: Moeten we ons zorgen maken over de salderingsregeling?

Deel dit artikel:

Kleinverbruikers met zonnepanelen maken momenteel gebruik van de salderingsregeling voor zonnepanelen, wat hen in staat stelt om zelf opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en deze te verrekenen met hun energierekening. Vanaf 2025 heeft het kabinet plannen om deze regeling af te bouwen. Na 2025 zul je slechts een deel van de zelfopgewekte stroom kunnen salderen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen.

Wat is Salderen?

Wanneer je meer elektriciteit opwekt dan je op dat moment verbruikt, gaat het overschot automatisch terug naar het elektriciteitsnet. Op je jaarlijkse energierekening wordt geregistreerd hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je gedurende het jaar hebt verbruikt. Bij de jaarlijkse afrekening worden de opgewekte en verbruikte stroomhoeveelheden met elkaar verrekend, dit proces staat bekend als salderen. Voor de elektriciteit die je meer teruglevert dan je verbruikt, ontvang je een vergoeding voor de teruglevering.

2023

In 2023 profiteren eigenaren van zonnepanelen van de gunstige salderingsregeling, omdat ze alle jaarlijks teruggeleverde stroom tegen hun verbruik kunnen wegstrepen. Dit betekent dat ze hetzelfde tarief ontvangen voor de gesaldeerde stroom als voor de elektriciteit die ze afnemen van hun energieleverancier. Er geldt echter een maximum: je kunt niet meer stroom salderen dan je daadwerkelijk verbruikt. Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding voor de overschot.

Het is belangrijk om te vermelden dat de netbeheerkosten, het vastrecht en de vermindering van de energiebelasting niet zijn opgenomen in deze voorbeelden. Daarom geven deze voorbeelden geen exact beeld van hoe je uiteindelijke energierekening eruitziet. Een ander artikel legt uit hoe een energierekening is samengesteld.

2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de salderingsregeling jaarlijks worden afgebouwd. Tot en met 2024 mag je nog 100% van de opgewekte stroom salderen, maar in 2025 en 2026 zal dit percentage worden teruggebracht tot 64%. Daarna zal de salderingsregeling elk jaar met 9% verminderen, totdat deze in 2030 volledig is afgebouwd. Vanaf 1 januari 2031 zal het niet meer mogelijk zijn om zelfopgewekte stroom te salderen, maar je kunt nog steeds overschotstroom terugleveren.

2031

Vanaf 1 januari 2031 zal de salderingsregeling volledig zijn afgebouwd, waardoor je geen zelfopgewekte stroom meer kunt salderen. In plaats daarvan ontvang je een terugleververgoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net. Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen, ongeacht of je al zonnepanelen hebt of ze nog gaat aanschaffen.

Zelfs na de afschaffing van de salderingsregeling blijven zonnepanelen aantrekkelijk. Voor de stroom die je niet meer mag salderen, ontvang je een terugleververgoeding in plaats van het direct verrekenen met je energierekening. Deze wijziging heeft alleen invloed op de energie die je daadwerkelijk via je energieleverancier verrekent, en niet op de energie die je direct zelf verbruikt. Na de afschaffing van de salderingsregeling wordt het des te belangrijker om zelfopgewekte stroom te gebruiken op momenten dat je deze produceert, zoals het opladen van elektrische auto’s of accu’s overdag in plaats van ’s avonds. Op deze manier kun je de stroom gebruiken zonder te salderen, en ontvang je een terugleververgoeding voor de overschotstroom.

Geen zorgen

Zelfs zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. TNO heeft onderzoek gedaan naar het effect van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd van zonnepanelen. In een scenario waarin salderen in 2025 direct wordt verminderd tot 0%, bedraagt de terugverdientijd gemiddeld 5,5 jaar. Dit stijgt gemiddeld 7 jaar 2025 en daalt vervolgens tot 5-7 jaar tegen 2030. De terugverdientijd van zonnepanelen is ook afhankelijk van andere variabelen, zoals de ontwikkeling van stroomprijzen en de kosten van zonnepanelen.

Investeren in zonnepanelen blijft aantrekkelijk, zelfs na de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025. Ook is het nog niet 100% zeker dat de afbouw vanaf 2025 al begint. De kans is groot dat dit pas vanaf 2026 zal starten. Het plaatsen van zonnepanelen heeft tal van voordelen, zoals kostenbesparingen op je energierekening en een positief effect op het milieu. Bovendien verhoogt het de waarde van je huis.