Elektrische Auto’s en de Stijgende Populariteit van Batterijopslag

Deel dit artikel:

Maar liefst 87 procent van de elektrische rijders wil als dat kan de auto batterij gebruiken om de stroom van hun zonnepanelen op te slaan. De interesse in bidirectioneel laden groeit, blijkt uit het Nationaal Laadonderzoek. Dit jaar werkten ruim 4.000 Nederlanders mee aan het onderzoek.

Zonnepanelen

Van de ruim 4.000 respondenten maakt de helft gebruik van hun zelfopgewekte energie om de auto op te laden.

Normaliter stroomt elektricteit – bijvoorbeeld van eigen zonnepanelen – naar de auto toe. Bij bidirectioneel laden kan het ook andersom. Op deze manier kan de elektrische auto gebruikt worden als een thuis accu. 62 procent van de elektrische rijders die bekend is met bidirectioneel laden, zou dit graag zelf willen gebruiken. Daarnaast is de helft van de elektrische rijders er voorstander van om autofabrikanten in de toekomst te verplichten om alle elektrische auto’s te voorzien van de mogelijkheid tot bidirectioneel laden.

Van de auto naar het huis

Uit het onderzoek blijkt dat 87 procent van de respondenten die een privélaadpaal heeft of thuis laadt, stelt dat zij de stroom van hun zonnepanelen in de autobatterij zouden willen opslaan voor later gebruik, als zij bidirectioneel zouden kunnen laden.

Eveneens 87 procent zou deze techniek willen gebruiken om het huis te voorzien van eigen stroom. 43 van de respondenten wil directioneel laden gebruiken om elektriciteit te verkopen aan het stroomnet.

Toekomstperspectief

De respondenten zijn ook gevraagd naar hun toekomstperspectief over deze kwestie. Een kwart van de elektrische rijders verwachten geen knelpunten bij het directioneel laden. De overige respondenten zijn wat terughoudender. Zij voorspellen onzekerheid over de impact op de batterij of batterijgarantie. Tevens zijn zij onzeker of de elektrische auto’s wel in staat zullen zijn om bidirectioneel te laden.

Tot slot heeft 20 procent van de elektrische rijders aan dat zijn auto gebruikt mag worden om het stroomnet te balanceren wanneer deze wordt opgeladen aan een openbare laadpaal. Er staat volgens 64 procent wel iets tegenover deze service. Zij vinden dit acceptabel mits er een financiële compensatie tegenover staat. Slechts 16 procent geeft aan dat de elektrische auto daarvoor niet gebruikt mag worden.

www.greenplanetenergy.nl

Bel ons of mail naar info@greenplanetenergy.nl