Onze duurzame financieringsopties maken het eenvoudig om te investeren in een milieuvriendelijke toekomst. Verwezenlijk je duurzame dromen vandaag met financiële flexibiliteit.
De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is een interessante lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Geld lenen om te investeren in zonnepanelen is zeer aantrekkelijk. Zo kun je op verschillende manieren financieel voordeel verwachten.
Zonnepanelen wekken energie op die je direct kunt verbruiken. Bij overproductie lever je stroom terug aan het elektriciteitsnet. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik.
Je mag nu alle stroom die je opwekt voor 100% salderen. De verwachting is dat in de toekomst het salderen wel ergens op gaat houden omdat het Nederlandse energienet dit niet kan dragen. Echter zal dit niet de aankomende 5 jaar plaatsvinden.
Dit is goed nieuws voor (toekomstige) zonnepaneel eigenaren. Op deze manier blijft de terugverdientijd: 3 – 5 jaar.
Voor de zonnepanelen, de omvormer en de installatiekosten geldt er sinds 2023 een btw-tarief van 0%. De prijs voor een zonnepanelen installatie is daardoor, vergeleken met eerdere jaren, relatief laag.
De btw-vereenvoudiging is er gekomen om het aangifteproces sterk te vereenvoudigen, zowel voor particulieren, de Belastingdienst als de leveranciers van zonnepanelen. Daarnaast hoopt de overheid ook om zo de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Deze spelen namelijk een sleutelrol in de energietransitie. 0% btw op zonnepanelen in plaats van 21% is een behoorlijk verschil.
Landelijke subsidies voor zonnepanelen zijn al sinds 2013 niet meer aan de orde. Zonnepanelen installaties verdienen zich volgens de overheid al snel genoeg terug. Daarentegen zijn er nog wel een aantal gemeentes die subsidieregelingen of voordelige leningen aanbieden.
Een provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Vaak geldt ‘op is op’. Hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt. Veel gemeenten hebben een energieloket. Informeer daar naar de mogelijkheden.
Wil je als ondernemer zonnepanelen plaatsen? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijke financiële voordelen om de kosten te drukken. Er zijn verschillende zakelijke subsidies die de milieuvriendelijke investering nog aantrekkelijker maken, namelijk: de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE ++) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).
Een provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Vaak geldt ‘op is op’. Hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt. Veel gemeenten hebben een energieloket. Informeer daar naar de mogelijkheden.
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE ++) is een premie waarmee de regering de overstap naar duurzame energieproductie wil stimuleren. De subsidie is bedoeld voor grootverbruikers met een aansluiting van meer dan 3 x 80 Ampère. Graag verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid. Daar is alle informatie te vinden over het gehele proces. (link: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sde)
Evenals de SDE++ is de ISDE een een premie waarmee de regering de overstap naar duurzame energieproductie wil stimuleren. De ISDE is echter bedoeld voor kleinverbruikers met een aansluiting van minder dan 3 x 80 Ampère.
Wil je als ondernemer investeren in energiezuinige technieken en groene energie? Dan kan je genieten van een financieel voordeel met verschillende soorten investeringsaftrek.
Kijk voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
… je na 3 tot 5 jaar al geniet van gratis stroom?